Sarah Blicher - Body SDS
Menu Fysio- & kropsterapeut udd. v. Body-SDS Online booking Fysio- & kropsterapeut udd. v. Body-SDS Online booking
Fysio- & kropsterapeut udd. v. Body-SDS
HVORFOR DET DYBE ÅNDEDRÆT ER SÅ VIGTIGT

Hvorfor beder jeg altid mine klienter om at trække vejret dybt under en behandling?

Og hvorfor påstår jeg, at det er rigtig vigtigt at bruge det dybe åndedræt som øvelse i hverdagen?

Følg med her, så får du svarene.

Lad os starte med hvorfor jeg undersøger hvordan du trækker vejret.

Hvis det er svært at trække vejret eller hvis vejret ikke kommer dybt ned, så kan det alene sagtens være grund til en masse symptomer – både fysiske og psykiske!

Og hvorfor nu det?

Hvis vi kun trækker vejret overfladisk eller simpelthen kommer til at holde vejret i løbet af dagen, så er det svært for kroppens nervesystem at stole på, at alt er i orden.

En hurtig eller overfladisk vejrtrækning kan nemlig godt aktivere kroppens sympatiske nervesystem, det nervesystem, der aktiveres når vi fx er stressede, bange eller bare har travlt.

Det skal lige nævnes, at det sympatiske nervesystem ikke et dårligt nervesystem, det er udviklet for, at vi hurtigt kan komme væk fra farer f.eks. Men ideen er, at det kun skal bruges kortvarigt, og hos rigtig mange af os er det alt for aktivt igennem en helt almindelig hverdag…

Så hvis jeg ser, at klienten ikke trækker vejret ordentligt ”ned i maven” som det kaldes i daglig tale (selv om man ikke trækker vejret ned i maven, men lungerne), kan det lede mig hen på, at symptomerne måske har med et lidt eller meget stresset nervesystem at gøre.

Og hvad er det så, at en god, rolig og dyb vejrtrækning kan gøre? Det er at hjælpe os mere over i det PARAsympatiske nervesystem, nemlig det nervesystem, der gør, at vi kan være rolige og afslappede og fordøje vores mad og slippe spændinger i muskler og organ- og tarmsystem.

Så allerede her kan vi jo, hvis vi virkelig prøver, godt forstå at mange af os render rundt med spændinger og et dårligt fungerende tarmsystem og måske endda en masse negative og bekymrende tanker blandt andet fordi kroppen spænder op.

Og nu tilbage til hvorfor det er vigtigt at trække vejret dybt under en behandling.

Det er blandt andet for at optimere effekten af behandlingen, for at klienten får lov at mærke hvor vejrtrækningen er, og selvfølgelig for at aktivere det parasympatiske nervesystem, som vi lige har talt om.

Så det er vigtigt, at du bliver gode venner med din vejrtrækning og lærer den rigtig godt at kende, hvilket leder mig hen på at snakke om hvorfor det så er vigtigt at betragte det dybe åndedræt som en daglig øvelse.

De fleste vil have rigtig god gavn af at trække vejret dybt under en behandling, men hvis du så bare skynder dig videre ud i det liv, der var med til at give dig symptomerne og glemmer at have fokus på din vejrtrækning, så er der desværre ret stor risiko for, at kroppen suser tilbage i det sympatiske nervesystem alt for meget af tiden, og at du dermed kan ende op med nogle af de samme symptomer, du kom med.

Det skal lige siges, at en behandling selvfølgelig godt kan lukke fint op for din vejrtrækning så den bare kører, men har du tendens til et negativt tankliv eller stress symptomer, så er det rigtig godt at bevare fokus på vejrtrækningen.

Og det er jo sådan set vigtigt for alle at have en god vejrtækning – uanset symptomer! Fordi den dybe vejrtrækning hjælper også til en god udskillelse af affalsstoffer, et godt kredsløb og mange, mange andre gode ting.

Og hvordan kan man så bruge vejrtrækningen som daglig øvelse?

Det handler om at du trækker vejret dybt og roligt I LØBET AF dagen og ikke kun, som mange gør, lige inden de skal sove eller når de er til yoga… For hvad så med alle de andre timer?

Tag 3-5 dybe åndedrag flere gange om dagen, det kan være når du er ude på toilettet eller henter en kop kaffe, eller hvis du sidder for dig selv.

Hvis du ikke er blufærdig kan du jo også sidde i bussen eller på kontoret og gøre det.

Hvis du er i tvivl om hvorvidt vejrtrækningen kommer derned hvor den skal, så placer blot din ene hånd på maven og mærk om maven går lidt udad når du trækker vejret ind. Hvis ikke den gør det, så bare øv dig og leg med det, så skal vejrtrækningen nok finde derned.

Husk også at du ikke skal puste på din udånding, men egentlig bare slippe kæberne og lade vejrtrækningen selv finde sin vej ud.

 

Du er mere end velkommen til at ringe eller skrive til mig, hvis du har kommentarer eller spørgsmål til ovenstående

 

Rigtig god fornøjelse med at TRÆKKE VEJRET

 

 

Online booking